سمینار تخصصی «حکمرانی آب پیشرانه پیاده سازی مدیریت یکپارچه منابع آب» توسط EWERI برگزار گردید
مرکز پژوهشی آب و محیط زیست شرق ( EWERI) با دعوت از پژوهشگران نخبه ایرانی در زمینه سیاستگذاری و حکمرانی آب در تاریخ ۱۳ دی ۱۳۹۶ سمینار تخصصی حکمرانی آب را به همراه جلسه پرسش و پاسخ در سالن آمفی تئاتر شرکت آب منطقهای خراسان رضوی برگزار کرد. هدف از برگزاری سمینار مذکور آشنایی و انتقال تجارب سایر کشورها در مورد مفاهیم و کاربردهای حکمرانی آب در بحث مهم مدیریت یکپارچه منابع آب (IWRM) بود. آنچه مسلم است مفاهیم مختلف و متعددی در کشور در حوزه مدیریت آب مطرح است که بعضاً پشتوانه علمی و فنی آن روشن نیست و بیشتر جنبه شعار گونه دارد. در این سمینار، تحقیقات و تجارب بینالمللی در حوزه حکمرانی آب به نحوی مطرح گردید که ابعاد مختلف آن به وضوح تبیین شده و برداشتهای مختلف از آن مورد بحث قرار گیرد.
در این رویداد آقای دکتر محمد غارثی فرد سخنران این جلسه ابتدا به بیان تعاریف حکمرانی و مدیریت یکپارچه پرداخت. ایشان اذعان نمود، حکمرانی آب به سیستمهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و اداری که بر استفاده و مدیریت آب تاثیر میگذارد اطلاق میشود. آنچه بیان گردید بیانگر این موضوع بود که اساساً، چه کسی، چه زمان و چگونه به آب دسترسی دارد، و چه کسی حق دارد از منابع آب، خدمات مرتبط با آن و مزایای آن استفاده کند. ایشان تاکید نمود که حکمرانی آب مفهوم جدیدی نیست و در دهه اخیر علت محبوبیت حکمرانی آب به سبب ایجاد تغییر نگرش در ابعاد مختلف مدیریتی آب بوده است. همچنین در ادامه به بیان دیدگاهها و رویکردهای موجود در حکمرانی آب و ساختار موجود حکمرانی آب در کشور هلند پرداخت.
مهمانان ویژه این سمینار از ارگانها و سازمانهای مختلف استانی و کشوری بو دند که از جمله میتوان به حضور نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی، شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی، اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی خراسان رضوی، شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، و نیز حضور ارزشمند مدیر محترم دفتر تاسیسات حفاظت آب و آبفا وزارت نیرو، اشاره نمود.
در آغاز سمینار جناب آقای مهندس علایی قائم مقام محترم مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ضمن خیرمقدم به تمامی مدعوین خاطرنشان کردند که مسئله بحران آب در کشور همان بحران حکمرانی آب میباشد که نیازمند توجه جدی به این مسئله در کشور وجود دارد و تا زمانی که تصدی گری بلامنازع دولت در این زمینه اصلاح نشود مدیریت یکپارچه آب در کشور محقق نخواهد شد.
در این سمینار و در ادامه دکتر شفیعی معاون پژوهشی EWERI سخنرانی خود با موضوع بررسی جایگاه کشور به لحاظ توسعه و راهکارهای ارتقا آن در بسترهای بین المللی را ارائه نمود. وی بیان داشت آرمانهای توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDGs) یکی از بسترهای مهم ارتقا ابعاد توسعه در کشور به خصوص در امر مدیریت یکپارچه منابع آب است. ایشان رتبه ایران در مراحل توسعه براساس شاخص رقابتپذیری جهانی در سال ۲۰۱۶، ۷۶ از بین ۱۳۸کشور عنوان نمودند. همچنین رتبه کشور در سه مرحله توسعه اقتصادی شامل اقتصاد مبتنی بر عوامل تولید، اقتصاد مبتنی بر کارایی بازار و اقتصاد مبتنی بر نوآوری و بلوغ را به ترتیب ۶۱، ۸۹ و ۱۰۱ گزارش کردند. ایشان تاکید نمودن یکی از بسترهای ارتقا زیرساختهای توسعه کشور بخصوص در مرحله سوم توسعه گام برداشتن در مسیر آرمانهای توسعه پایدار، نشانگرها و ابزارهای معرفی شده آن میباشد.